PTR record

Omgekeerde DNS-lookup voor IP-adressen

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het PTR-record.

Wat is een PTR Record?

Een PTR Record (Pointer Record) is een DNS-record dat gebruikt wordt voor omgekeerde DNS-lookups. Het koppelt een IP-adres aan een hostnaam, in plaats van andersom zoals bij de meeste DNS-records. Het wordt vaak gebruikt om te controleren of een IP-adres dat wordt gebruikt voor uitgaande e-mailberichten, overeenkomt met de domeinnaam van de verzendende server.

Waarom is een PTR Record belangrijk?

Een PTR Record is belangrijk omdat het helpt om de betrouwbaarheid van uitgaande e-mailberichten te verbeteren. Door het instellen van een PTR Record kun je ervoor zorgen dat je e-mails niet als spam worden gemarkeerd door ontvangers. Veel e-mailproviders en -servers maken namelijk gebruik van PTR Records om te verifiëren dat e-mails afkomstig zijn van een legitieme server.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een PTR Record in?

Om een PTR Record in te stellen, moet je de beheerder zijn van het IP-adres dat je wilt koppelen aan een hostnaam. In de meeste gevallen is dit de internetprovider of het hostingbedrijf waar je je server hebt ondergebracht. Neem contact op met je provider of hostingbedrijf om een PTR Record in te stellen.

Als je een PTR Record wilt controleren, kun je een omgekeerde DNS-lookup uitvoeren met behulp van online tools.

PTR Record en andere DNS records

Een PTR Record is een speciaal type DNS-record dat anders werkt dan de meeste andere records. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME Record: maakt een alias voor een ander domein, zoals een subdomein dat verwijst naar het hoofddomein.
  • MX Record: specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mailberichten voor je domein.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een PTR record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen.