Geen resultaten gevonden

Wat zijn cronjobs?

Het automatisering van taken

De digitale wereld beweegt snel, en voor websitebeheerders en -ontwikkelaars die meerdere ballen in de lucht houden, is tijd goud waard. Automatisering is geen luxe meer; het is een essentieel onderdeel geworden van efficiënt website- en webapplicatiebeheer. In dit artikel duiken we in de wereld van cronjobs, een krachtige tool die je helpt routinetaken te automatiseren, zodat je meer tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, je zult ontdekken hoe je cronjobs kunt instellen in de Plesk, aangeboden door LJPc hosting, om je digitale beheer naar het volgende niveau te tillen.

Wat zijn cronjobs?

Cronjobs zijn in wezen geplande taken die automatisch worden uitgevoerd op vooraf bepaalde tijden. Ze zijn genoemd naar 'cron', een Unix-gebaseerde taakplanner, en stellen gebruikers in staat om scripts of commando's te automatiseren die regelmatig moeten worden uitgevoerd. Dit kan variëren van het dagelijks maken van back-ups tot het wekelijks versturen van nieuwsbrieven of zelfs het uurlijks opschonen van tijdelijke bestanden.

Technische werking van cronjobs

Technisch gezien werkt een cronjob door een regel toe te voegen aan de 'crontab', een configuratiebestand waarin de taakplanning wordt gedefinieerd. Elke regel in de crontab specificeert een commando en de exacte tijden waarop het commando moet worden uitgevoerd. De syntax van een crontab-regel bevat vijf velden voor de tijd (minuut, uur, dag van de maand, maand, en dag van de week) gevolgd door het commando dat moet worden uitgevoerd.

Stappen voor het instellen van cronjobs in Plesk

Het instellen van cronjobs in de Engelstalige versie van Plesk is een eenvoudig proces dat zowel voor beginners als gevorderden toegankelijk is. Volg deze stappen om te beginnen:

 1. Ga naar ljpc-hosting.nl en log in op jouw account in het klantenportaal
 2. In het hoofdmenu van het klantenportaal vind je de optie "Domeinnamen en Hosting". Klik hierop om toegang te krijgen tot jouw domein- en hostingbeheer.
 3. Selecteer de gewenste domeinnaam.
 4. Selecteer "Domein beheren" om in te loggen in Plesk.
 5. Navigeer naar 'Scheduled Tasks'. 
 6. Klik op 'Add Task.' Hier kun je de details van je cronjob specificeren.
 7. Configureer je taak. Vul de commando- of scriptpad in, samen met de tijdsinstellingen volgens de crontab-syntax.
 8. Test en bevestig. Zorg ervoor dat je je cronjob test voordat je deze activeert. Zodra je tevreden bent, klik je op 'OK' om de taak te plannen.

expert
Cron syntax

De syntax van een crontab-regel lijkt in eerste instantie misschien complex, maar is in werkelijkheid vrij eenvoudig te begrijpen als je eenmaal de structuur kent. Een standaard crontab-regel bestaat uit zes velden: de eerste vijf vertegenwoordigen de tijdinstellingen, en het zesde veld is het commando of script dat uitgevoerd moet worden.

De tijdvelden zijn als volgt geordend:

 1. minuut (0-59)
 2. uur (0-23)
 3. dag van de maand (1-31)
 4. maand (1-12 of jan-dec)
 5. dag van de week (0-7, waarbij zowel 0 als 7 staat voor zondag)

Een asterisk (*) in een tijdveld staat voor 'elke', wat betekent dat de taak voor elk mogelijk waarde in dat veld zal draaien.

Om bijvoorbeeld een script elke dag om middernacht uit te voeren, zou de regel er als volgt uitzien: 0 0 * * * /pad/naar/script.sh. Je kunt ook specifieke intervallen definiëren door gebruik te maken van een slash (/), bijvoorbeeld */10 * * * * /pad/naar/script.sh om het script elke 10 minuten uit te voeren. Met deze basiskennis van cron syntax kun je vrijwel elk automatiseringsschema opzetten dat je nodig hebt.

Cronjobs zijn een onmisbaar instrument voor iedereen die efficiënt beheer van websites en webapplicaties serieus neemt. Door routinetaken te automatiseren, kun je niet alleen tijd besparen, maar ook de betrouwbaarheid en consistentie van je online aanwezigheid verbeteren. Met de stappen en tips die we hebben besproken, ben je nu goed uitgerust om cronjobs in te stellen binnen je LJPc hosting omgeving via Plesk.

Wacht niet langer om de voordelen van automatisering te ervaren. Begin vandaag nog met het instellen van je cronjobs en ontdek hoeveel efficiënter je werk kan zijn. Heb je hulp nodig of heb je vragen over het proces? Het team van LJPc hosting staat altijd klaar om je te ondersteunen. Samen maken we het beheren van websites en applicaties eenvoudiger en krachtiger dan ooit tevoren.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)