Geen resultaten gevonden

Matomo: Het Privacy-Vriendelijke Alternatief Voor Google Analytics

Beheer zelf je data met open-source Matomo.

In een wereld waar privacy steeds belangrijker wordt, zoeken veel website-eigenaren naar alternatieven voor Google Analytics. Een populaire optie is Matomo, een open-source webanalyse platform dat je volledige controle geeft over je data. Laten we eens dieper duiken in de geschiedenis en functionaliteiten van Matomo.

De geschiedenis van Matomo

Matomo, voorheen bekend als Piwik, werd in 2007 opgericht door Matthieu Aubry. Het doel was om een open-source alternatief te bieden voor Google Analytics, waarbij de privacy van gebruikers voorop stond. In 2018 onderging Piwik een rebranding en werd het Matomo, wat "eerlijk" betekent in het Japans. Deze naamsverandering weerspiegelde de missie van het bedrijf om transparantie en privacy in webanalytics te bieden.

Wat is Matomo?

Matomo is een open-source webanalyse platform waarmee je het gedrag van bezoekers op je website kunt volgen en analyseren. Het biedt veel van dezelfde functionaliteiten als Google Analytics, maar met een sterke focus op privacy en gegevensbescherming. Met Matomo heb je volledige controle over je data, omdat je het op je eigen server kunt hosten.

Enkele belangrijke functies van Matomo zijn:

  • Real-time statistieken over bezoekers, pagina's, en conversies
  • Segmentatie en aangepaste rapporten
  • Doeltracking en trechteranalyse
  • Heatmaps en sessie-opnames
  • Integratie met populaire CMS-systemen en e-commerceplatforms

Matomo vs Google Analytics

Hoewel Matomo en Google Analytics vergelijkbare functionaliteiten bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  1. Privacy: Matomo geeft je volledige controle over je data en voldoet aan strenge privacywetgeving zoals de GDPR. Google Analytics heeft een geschiedenis van privacyproblemen en deelt gegevens met derden.
  2. Eigendom van gegevens: Met Matomo ben jij de eigenaar van je data, terwijl Google eigenaar is van de gegevens die via Google Analytics worden verzameld.
  3. Kosten: Matomo is gratis te gebruiken en open-source, terwijl Google Analytics een freemium model hanteert met beperkte functionaliteit in de gratis versie.
  4. Aanpasbaarheid: Als open-source platform is Matomo zeer aanpasbaar en kan het worden geïntegreerd met andere systemen. Google Analytics biedt minder flexibiliteit.

Overweeg je de overstap naar Matomo? LJPc hosting biedt betrouwbare hosting oplossingen voor Matomo, zodat je volledige controle hebt over je webanalytics. Onze ervaren technische ondersteuning staat klaar om je te helpen bij de installatie en configuratie van Matomo. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het maken van de overstap naar een privacy-vriendelijke webanalyse oplossing.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)