IPv4

Een uitleg over IP-adressen en hun toekomstige ontwikkelingen

Als je op internet surft, verstuur je data van jouw apparaat naar een server en weer terug. Om ervoor te zorgen dat deze data op de juiste bestemming aankomt, wordt er gebruik gemaakt van IP-adressen. IPv4 is de meest gebruikte versie van IP-adressen. In dit artikel leggen we uit wat IPv4 precies is en hoe het werkt.

IPv4 in het kort

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4. Het is een protocol dat gebruikt wordt om apparaten op internet te identificeren en met elkaar te laten communiceren. Elk apparaat dat verbonden is met internet, zoals computers, smartphones en servers, krijgt een uniek IPv4-adres toegewezen. Dit adres bestaat uit vier groepen cijfers gescheiden door punten, bijvoorbeeld:

• 192.168.1.1
  • 8.8.8.8
  • 173.194.222.113

Met behulp van deze IP-adressen kunnen apparaten data uitwisselen en met elkaar communiceren.

Statische vs. dynamische IP-adressen

Er zijn twee soorten IP-adressen: statische en dynamische IP-adressen.

Dynamische IP-adressen

Dynamische IP-adressen worden automatisch toegewezen door de internetprovider en kunnen regelmatig veranderen. Dit betekent dat je apparaat niet altijd hetzelfde IP-adres heeft. Dynamische IP-adressen worden vaak gebruikt voor thuisnetwerken en kleinere bedrijven.

Statische IP-adressen

Statische IP-adressen blijven daarentegen altijd hetzelfde. Ze worden handmatig toegewezen en veranderen niet, tenzij dit expliciet wordt aangepast. Statische IP-adressen worden vaak gebruikt voor servers en websites, omdat ze betrouwbaarder en makkelijker te beheren zijn.

IPv4 en de toekomst

Hoewel IPv4 nog steeds de meest gebruikte versie is, raken de beschikbare IPv4-adressen langzaam op. Daarom wordt er steeds meer overgestapt naar IPv6, de opvolger van IPv4. IPv6-adressen bestaan uit een langere reeks cijfers en letters en bieden meer mogelijkheden voor de toekomst van het internet.

IPv4 blijft echter nog steeds een belangrijke rol spelen in de huidige internetinfrastructuur en zal dat voorlopig ook blijven doen. Door de stabiele en betrouwbare IPv4-adressen van onze servers, kunnen wij onze klanten de best mogelijke service bieden. Heb je vragen over onze hosting-oplossingen of wil je meer weten over hoe wij IPv4 inzetten? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om je te helpen en te adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.