Hosts file aanpassen op Windows

Toegang tot lokale of geblokkeerde websites

Het hosts-bestand is een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem dat domeinnamen koppelt aan IP-adressen. Het aanpassen van het hosts-bestand op Windows kan nuttig zijn om toegang te krijgen tot lokale of geblokkeerde websites, voor test- en ontwikkelingsdoeleinden, of om tijdelijke veranderingen door te voeren. In dit artikel laten we je zien hoe je het hosts-bestand op Windows kunt aanpassen, zodat je meer controle hebt over de manier waarop je computer verbinding maakt met websites.

Hosts file aanpassen op Windows

Het aanpassen van het hosts-bestand op Windows is eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van Kladblok en de Verkenner. Volg deze stappen om het hosts-bestand op Windows te wijzigen:

1. Klik op de Start-knop en zoek naar 'Kladblok'.
  2. Klik met de rechtermuisknop op 'Kladblok' in de zoekresultaten en kies 'Als administrator uitvoeren'.
  3. Klik op 'Ja' als het UAC (User Account Control) dialoogvenster verschijnt om Kladblok met beheerdersrechten te starten.
  4. Klik in Kladblok op 'Bestand' en vervolgens op 'Openen'.
  5. Navigeer naar de volgende locatie: C:\Windows\System32\drivers\etc
  6. Verander de bestandstypefilter van 'Tekstdocumenten (.txt)' naar 'Alle bestanden (.*)' en open het 'hosts'-bestand.
  7. Navigeer naar het einde van het bestand en voeg een nieuwe regel toe voor elk domein dat je wilt koppelen aan een IP-adres. Gebruik de volgende indeling:
    123.123.123.123 voorbeeld.com
    Vervang '123.123.123.123' door het gewenste IP-adres en 'voorbeeld.com' door het gewenste domein.
  8. Sla het hosts-bestand op door op 'Bestand' en vervolgens op 'Opslaan' te klikken. Sluit daarna Kladblok.
  9. Om ervoor te zorgen dat je systeem de wijzigingen in het hosts-bestand herkent, start je je computer opnieuw op of voer je het volgende commando uit in de opdrachtprompt met beheerdersrechten: ipconfig /flushdns

Je hebt nu het hosts-bestand op Windows aangepast. Je computer zal nu de nieuwe IP-adres- en domeinnaamkoppelingen gebruiken die je hebt toegevoegd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het aanpassen van het hosts-bestand op Windows of heb je hulp nodig bij het beheren van je website? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons supportteam staat klaar om je te helpen met al je vragen en problemen. Je kunt ons bereiken via het klantenportaal, waar je een supportticket kunt aanmaken. We helpen je graag bij het aanpassen van je hosts