Geen resultaten gevonden

Essentiële strategieën voor disaster recovery en back-ups in hostingomgevingen

Beveilig je data tegen calamiteiten en minimaliseer downtime.

Stel je voor: je website of applicatie is plotseling offline, al je data is verdwenen en je klanten kunnen niet meer bij je diensten. Een nachtmerrie voor elke eigenaar van een online business. Gelukkig zijn er manieren om je hiertegen te beschermen. In dit artikel duiken we in de wereld van disaster recovery en back-upstrategieën voor hostingomgevingen. We bekijken verschillende methoden, tools en best practices om ervoor te zorgen dat jouw waardevolle data veilig is en snel hersteld kan worden in het geval van een calamiteit.

Het belang van een goede back-upstrategie

Een solide back-upstrategie is essentieel voor elke hostingomgeving. Het beschermt je niet alleen tegen dataverlies door hardwarestoringen, menselijke fouten of cyberaanvallen, maar zorgt er ook voor dat je website of applicatie snel weer online is na een incident. Dit minimaliseert downtime en voorkomt reputatieschade en omzetverlies.

Een goede back-upstrategie omvat regelmatige, betrouwbare back-ups van al je kritieke data, inclusief databases, configuratiebestanden en mediabestanden. Deze back-ups moeten op een veilige locatie worden opgeslagen, het liefst op meerdere plaatsen en met geografische spreiding om het risico te spreiden.

On-site vs. off-site back-ups

Er zijn grofweg twee soorten back-ups: on-site en off-site. On-site back-ups worden opgeslagen op dezelfde locatie als de primaire data, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of een apart serversysteem. Dit heeft als voordeel dat de back-ups snel toegankelijk zijn voor herstel, maar als nadeel dat ze kwetsbaar zijn voor dezelfde bedreigingen als de primaire data (brand, diefstal, etc.).

Off-site back-ups worden opgeslagen op een andere fysieke locatie, bijvoorbeeld in een ander datacenter of in de cloud. Dit biedt extra bescherming tegen locatiegebonden risico's, maar kan wel zorgen voor langere hersteltijden vanwege de grotere afstand.

Een ideale back-upstrategie combineert on-site en off-site back-ups voor optimale bescherming en flexibiliteit.

Soorten back-ups

Er zijn verschillende soorten back-ups, elk met hun eigen kenmerken en gebruik:

 • Volledige back-up: een kopie van alle data op een bepaald moment. Biedt de meest complete bescherming, maar kost veel opslagruimte en tijd om te maken.
 • Incrementele back-up: een back-up van alleen de data die is gewijzigd sinds de laatste back-up (volledig of incrementeel). Bespaart opslagruimte en tijd, maar vereist een volledige back-up als basis.
 • Differentiële back-up: een back-up van alle data die is gewijzigd sinds de laatste volledige back-up. Zit qua opslaggebruik en snelheid tussen volledig en incrementeel in.
 • Synthetische volledige back-up: een volledige back-up die wordt samengesteld uit een eerdere volledige back-up en incrementele back-ups. Combineert de voordelen van volledig en incrementeel.

Disaster recovery planning

Back-ups zijn slechts een onderdeel van een compleet disaster recovery plan. Zo'n plan beschrijft in detail hoe je organisatie moet handelen in het geval van een calamiteit om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Het omvat onder andere:

 • Identificatie van kritieke systemen en data
 • Risicoanalyse en impactbepaling
 • Bepaling van recovery time objectives (RTO) en recovery point objectives (RPO)
 • Procedures voor failover naar back-upsystemen
 • Communicatieplan voor intern en extern
 • Testen en onderhoud van het plan

Het opstellen en onderhouden van een disaster recovery plan kost tijd en moeite, maar is van onschatbare waarde als er zich een incident voordoet. Zorg ervoor dat alle relevante medewerkers op de hoogte zijn van het plan en weten wat ze moeten doen.

Back-up tools en diensten

Er zijn vele tools en diensten beschikbaar om back-ups te maken en te beheren in een hostingomgeving. Enkele populaire opties zijn:

 • cPanel & WHM: de bekende controlpanelen voor webhosting bieden ingebouwde back-upfuncties voor websites, databases en e-mail.
 • Plesk: een ander veelgebruikt controlpanel met vergelijkbare back-upmogelijkheden als cPanel.
 • Bacula: een krachtige open source back-upoplossing voor grotere omgevingen met ondersteuning voor diverse besturingssystemen en databases.
 • AWS Backup: een managed back-updienst van Amazon Web Services voor het centraal beheren van back-ups van verschillende AWS-diensten.
 • Google Cloud Backup: een soortgelijke managed back-updienst van Google Cloud Platform.

Kies de back-uptool die het beste past bij jouw specifieke hostingomgeving en eisen qua schaalbaarheid, prestaties en gebruiksgemak.

Best practices voor back-ups en disaster recovery

Tot slot enkele algemene best practices om je back-ups en disaster recovery processen te optimaliseren:

 1. Maak regelmatig back-ups volgens een vast schema, afhankelijk van hoe vaak je data wijzigt en wat je RPO is.
 2. Volg de 3-2-1 regel: bewaar 3 kopieën van je data, op 2 verschillende media, waarvan 1 op een off-site locatie.
 3. Versleutel je back-ups om ze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
 4. Controleer regelmatig de integriteit van je back-ups en of ze daadwerkelijk bruikbaar zijn voor herstel.
 5. Automatiseer waar mogelijk je back-up- en herstelprocedures om menselijke fouten te voorkomen.
 6. Test regelmatig je disaster recovery plan met realistische scenario's en pas het aan waar nodig.
 7. Zorg voor duidelijke documentatie en communicatie rondom back-ups en disaster recovery, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren.

Een goed doordachte back-upstrategie en disaster recovery plan zijn onmisbaar voor elke serieuze hostingomgeving. Door regelmatig back-ups te maken, verschillende back-upmethoden te combineren en een gedetailleerd herstelplan paraat te hebben, minimaliseer je de risico's van dataverlies en downtime.

Heb je hulp nodig bij het opzetten of verbeteren van je back-up- en disaster recovery processen? Neem dan gerust contact op met LJPc hosting. Onze ervaren specialisten staan klaar om je te adviseren over de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie en eisen. Van kleinschalige websites tot complexe applicatielandschappen, wij zorgen ervoor dat jouw waardevolle data altijd beschikbaar en veilig is.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)