Bestandsrechten aanpassen via Plesk

Beheer je bestandsrechten met gemak
Bestandsrechten aanpassen in Plesk

Het aanpassen van bestandsrechten is een essentiële taak bij het beheren van een website. Met Plesk, een krachtig hostingbeheerplatform, kun je dit eenvoudig en veilig doen. In dit artikel leer je hoe je bestandsrechten kunt aanpassen via Plesk.

Wat zijn bestandsrechten?

Bestandsrechten, ook wel bekend als bestandspermissies, bepalen wie toegang heeft tot een bestand op je website en wat ze ermee kunnen doen. Er zijn drie soorten rechten: lezen (r), schrijven (w) en uitvoeren (x). Deze rechten kunnen worden toegekend aan de eigenaar van het bestand, de groep waartoe het bestand behoort, en alle andere gebruikers.

Hoe je toegang krijgt tot Plesk

Voordat je bestandsrechten kunt aanpassen, moet je eerst toegang krijgen tot Plesk. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

1. Klik bovenaan op "Mijn account".
  2. Log in met je inloggegevens.
  3. Je komt nu in het klantenportaal. Klik op "Domeinnamen en hosting".
  4. Kies het domein waarvan je de bestandsrechten wilt aanpassen.
  5. Klik op "Domein beheren". Je wordt nu doorgestuurd naar de Plesk-omgeving.

Het aanpassen van bestandsrechten via Plesk

Eenmaal in Plesk, volg je deze stappen om de bestandsrechten aan te passen:

1. Klik op "Files".
  2. Navigeer naar het bestand of de map waarvan je de rechten wilt aanpassen.
  3. Klik op het icoon aan de rechterkant en vervolgens op "Change Permissions".
  4. In het pop-upvenster kun je de rechten aanpassen voor de eigenaar, de groep en de andere gebruikers. Je kunt kiezen tussen lezen, schrijven en uitvoeren.
  5. Klik op "Save" om de wijzigingen op te slaan.

Neem contact op

Heb je vragen over het aanpassen van bestandsrechten via Plesk, of heb je hulp nodig bij andere aspecten van je hostingbeheer? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!