Geen resultaten gevonden

SPF

Bescherm je e-mails tegen misbruik
SPF

SPF, ofwel Sender Policy Framework, is een technologie die controleert of een e-mail daadwerkelijk afkomstig is van de mailserver die beweert de afzender te zijn. Dit doet SPF door middel van DNS-records, die aangeven welke mailservers gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens jouw domein.

Waarom is SPF belangrijk?

SPF is een essentieel onderdeel van je e-mailbeveiliging. Het helpt je om te voorkomen dat kwaadwillenden e-mails verzenden die lijken te komen van jouw domein, terwijl ze in werkelijkheid van een ongeautoriseerde mailserver komen. Dit is een veelgebruikte tactiek bij phishing-aanvallen, waarbij de aanvaller probeert om de ontvanger te misleiden en persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Hoe werkt SPF?

SPF werkt door een reeks DNS-records aan te maken die de geautoriseerde mailservers voor jouw domein bevatten. Wanneer een e-mail wordt ontvangen door een andere mailserver, kan deze server de SPF-records van jouw domein controleren. Als de e-mail afkomstig is van een geautoriseerde mailserver, wordt deze geaccepteerd en in de inbox van de ontvanger geplaatst. Als de e-mail afkomstig is van een niet-geautoriseerde mailserver, kan deze worden geweigerd of als spam worden gemarkeerd.

Hoe stel je SPF in?

Bij LJPc hosting wordt SPF standaard ingesteld, maar is het wel mogelijk om het record aan te passen. Volg de volgende stappen om het SPF record in te stellen:

 1. Log in op het klantenportaal.
 2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
 3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
 4. Klik op "Add Record" om een nieuw SPF-record toe te voegen.
 5. Kies "TXT" als het recordtype.
 6. Vul bij "Domain name" het domein in waarvoor je SPF wilt instellen.
 7. Voeg het SPF-record toe aan het "TXT record" veld.
 8. Klik op "OK" om het SPF-record op te slaan.

Verhoog je score op internet.nl

Internet.nl is een initiatief dat het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden bevordert. Het biedt een platform waar je de configuratie van je domein kunt controleren op het gebruik van deze standaarden. SPF is een van de belangrijke standaarden die door internet.nl worden gecontroleerd. Een correct geconfigureerd SPF-record draagt bij aan een hogere score op internet.nl, wat aangeeft dat je domein goed is beveiligd tegen e-mailfraude.

LJPc hosting is trots op het feit dat we in de Hosters Hall of Fame van internet.nl staan. Dit betekent dat we alle beveiligingsmaatregelen ondersteunen die nodig zijn om een score van 100% te behalen op internet.nl. We zijn toegewijd aan het bieden van de hoogste niveaus van beveiliging voor onze klanten en hun e-mails.

LJPc hosting in de Hosters Hall of Fame van internet.nl

Het behalen van deze erkenning is een bevestiging van onze inzet voor veiligheid en betrouwbaarheid. We blijven ons inzetten om de nieuwste en beste beveiligingspraktijken te implementeren, zodat je erop kunt vertrouwen dat je e-mails veilig en betrouwbaar zijn.

SPF en andere e-mailverificatie

SPF is slechts één van de vele technologieën die worden gebruikt om de authenticiteit van e-mails te verifiëren. Andere belangrijke technologieën zijn DKIM (DomainKeys Identified Mail), dat digitale handtekeningen gebruikt om de authenticiteit van e-mails te verifiëren, en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance), dat controleert of de SPF- en DKIM-instellingen overeenkomen en bepaalt wat er moet gebeuren met e-mails die niet voldoen aan de vereisten.

expert
Hoe ziet een SPF-record eruit en wat zijn de limieten?

Een SPF-record is een TXT-record in je DNS dat er ongeveer zo uitziet: v=spf1 mx -all. Dit is een eenvoudig voorbeeld dat aangeeft dat alleen mailservers die in de MX-records van je domein staan, e-mails mogen verzenden namens jouw domein. De -all aan het einde geeft aan dat alle andere servers expliciet niet gemachtigd zijn.

Een SPF-record kan verschillende elementen bevatten:

 • v=spf1: Dit is altijd het begin van het SPF-record en geeft de versie van SPF aan.
 • ip4:192.0.2.0/24 of ip6:2001:db8::/32: Deze elementen geven aan dat de IP-adressen binnen de gespecificeerde reeksen gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens jouw domein.
 • a, mx, ptr: Deze elementen geven aan dat respectievelijk de A-records, MX-records en PTR-records van je domein gemachtigd zijn om e-mails te verzenden.
 • include:example.com: Dit element geeft aan dat de SPF-records van example.com ook van toepassing zijn op jouw domein.
 • -all, ~all, ?all: Deze elementen geven aan wat er moet gebeuren met e-mails van servers die niet expliciet zijn gemachtigd. -all betekent dat deze e-mails moeten worden geweigerd, ~all betekent dat ze als 'soft fail' moeten worden behandeld (meestal worden ze gemarkeerd als spam), en ?all betekent dat er geen actie moet worden ondernomen.

Het is belangrijk om te weten dat een SPF-record niet meer dan 10 DNS-lookups mag bevatten. Dit is inclusief de lookups veroorzaakt door include, a, mx, en ptr elementen. Als je meer dan 10 DNS-lookups in je SPF-record hebt, kunnen sommige e-mailservers je e-mails weigeren.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een SPF-record niet meer dan 255 tekens mag bevatten. Als je SPF-record langer is, moet je het opsplitsen in meerdere strings binnen hetzelfde TXT-record.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van SPF of andere e-mailverificatie-technologieën, of wil je meer informatie over e-mailbeveiliging? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je e-mailverificatie-instellingen en het verbeteren van de beveiliging van je e-mails. Zo zorgen we ervoor dat je e-mails veilig en betrouwbaar blijven, en dat je geen last hebt van phishing-aanvallen en andere vormen van e-mailfraude.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)