Geen resultaten gevonden

Best practices voor het creëren van toegankelijke e-mails

Inclusieve e-mailcommunicatie voor visuele, auditieve en motorische toegankelijkheid.

E-mailcommunicatie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, zowel privé als zakelijk. Het is daarom van groot belang dat e-mails toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. In dit artikel bespreken we best practices voor het ontwerpen van e-mails die leesbaar en bruikbaar zijn voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking.

Belang van e-mailtoegankelijkheid

Het maken van toegankelijke e-mails is niet alleen een kwestie van inclusiviteit, maar ook van effectieve communicatie. Door rekening te houden met de diverse behoeften van je doelgroep, zorg je ervoor dat je boodschap iedereen bereikt. Bovendien is het in veel landen, waaronder Nederland, wettelijk verplicht om digitale content toegankelijk te maken.

Best practices voor visuele toegankelijkheid

Mensen met een visuele beperking, zoals slechtziendheid of kleurenblindheid, hebben baat bij e-mails die duidelijk en contrastrijk zijn. Houd rekening met de volgende punten:

 • Gebruik een duidelijk en leesbaar lettertype, zoals Arial of Verdana, met een grootte van minimaal 14 pixels.
 • Zorg voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond. Vermijd lichte tekst op een lichte achtergrond of donkere tekst op een donkere achtergrond.
 • Gebruik geen informatie die alleen door kleur wordt overgebracht. Voeg bijvoorbeeld een onderstreping toe aan hyperlinks, zodat ze ook zonder kleur herkenbaar zijn.
 • Voorzie afbeeldingen van alt-tekst, zodat schermlezers de inhoud kunnen overbrengen aan mensen met een visuele beperking.

Best practices voor auditieve toegankelijkheid

Voor mensen met een auditieve beperking is het belangrijk dat de informatie in e-mails niet afhankelijk is van geluid. Houd rekening met het volgende:

 • Gebruik geen essentiële informatie die alleen via audio wordt overgebracht, zoals in video's of podcasts.
 • Voorzie video's van ondertiteling of een transcript, zodat de informatie ook tekstueel beschikbaar is.

Best practices voor motorische toegankelijkheid

Mensen met een motorische beperking kunnen moeite hebben met het navigeren door e-mails en het gebruiken van kleine knoppen of links. Let op de volgende punten:

 • Zorg voor voldoende ruimte tussen links en knoppen, zodat ze gemakkelijk aan te klikken zijn.
 • Maak gebruik van beschrijvende linkteksten, zodat de bestemming duidelijk is zonder de context van de omringende tekst.
 • Zorg ervoor dat de e-mail volledig navigeerbaar is met het toetsenbord, zonder gebruik te hoeven maken van een muis.

Algemene best practices voor toegankelijkheid

Naast de specifieke aandachtspunten voor visuele, auditieve en motorische beperkingen, zijn er enkele algemene best practices om e-mails toegankelijker te maken:

 • Houd de opmaak van je e-mail eenvoudig en consistent. Gebruik duidelijke koppen, korte alinea's en opsommingen waar mogelijk.
 • Vermijd het gebruik van jargon of ingewikkelde termen. Schrijf in duidelijke, begrijpelijke taal.
 • Test je e-mails met schermlezers en andere hulptechnologieën om te controleren of de informatie goed overkomt.
 • Volg de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) voor het maken van toegankelijke digitale content.

Door deze best practices toe te passen, maak je jouw e-mails toegankelijk voor een breder publiek en zorg je voor effectievere communicatie met al je contacten.

Hulp nodig bij het maken van toegankelijke e-mails?

LJPc hosting heeft de expertise om je te ondersteunen. Van het ontwerpen van toegankelijke e-mailsjablonen tot het testen van je bestaande e-mails op toegankelijkheid, wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze diensten op het gebied van e-mailtoegankelijkheid. Samen maken we jouw e-mailcommunicatie inclusief en effectief voor iedereen.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)