TXT record

Tekstinformatie voor je domein

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het TXT-record.

Wat is een TXT Record?

Een TXT Record (Text Record) is een type DNS-record dat tekstuele informatie bevat over je domeinnaam. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om beveiligingsinformatie te verstrekken, zoals SPF- en DKIM-records voor e-mailverificatie, of om informatie over je domein te delen met andere servers en systemen.

Waarom is een TXT Record belangrijk?

Een TXT Record is belangrijk omdat het je helpt om de betrouwbaarheid en beveiliging van je domein te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld helpen om spam en phishing te voorkomen door te controleren of e-mails die vanaf jouw domein worden verzonden, echt zijn. Het kan ook helpen om je domein te verifiëren bij andere systemen en servers, zoals bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van Google Workspace.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een TXT Record in?

Met deze stappen kun je eenvoudig een TXT Record instellen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
  4. Klik op "Add Record" om een nieuw TXT Record toe te voegen.
  5. Selecteer "TXT" als het recordtype.
  6. Vul bij "Domain name" het gewenste subdomein in, zoals "www" voor een website of "mail" voor een mailserver. Als je het hoofddomein (bijvoorbeeld ljpc.nl) wilt koppelen, laat je dit veld leeg.
  7. Vul bij "Text" de gewenste tekstuele informatie in. Dit kan bijvoorbeeld een SPF- of DKIM-record zijn voor e-mailverificatie, of een code voor domeinverificatie bij een andere dienst.
  8. Klik op "OK" om het TXT Record op te slaan.
  9. Klik op "Update" om openstaande wijzigingen door te voeren.

Na het instellen van het TXT Record kan het even duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit kan variëren van enkele minuten tot 24 uur. Dit proces staat bekend als DNS-propagatie.

TXT Record en andere DNS records

Een TXT Record is slechts één van de vele soorten DNS records die je kunt instellen voor je domein. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME Record: maakt een alias voor een ander domein, zoals een subdomein dat verwijst naar het hoofddomein.
  • MX Record: specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mailberichten voor je domein.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een TXT Record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen.