SRV record

Koppeling van services aan domeinnamen

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het SRV-record.

Wat is een SRV Record?

Een SRV Record (Service Record) is een DNS-record dat gebruikt wordt om een service of protocol te koppelen aan een domeinnaam. Het geeft aan welke server en poort gebruikt moeten worden voor een bepaalde service, zoals bijvoorbeeld SIP of XMPP.

Waarom is een SRV Record belangrijk?

Een SRV Record is belangrijk omdat het helpt om de juiste server en poort te vinden voor een bepaalde service. Het is vooral handig wanneer je meerdere services hebt die op verschillende servers draaien, zoals bijvoorbeeld een website en een mailserver. Door het instellen van een SRV Record kun je ervoor zorgen dat de juiste server en poort gebruikt worden voor elke service, wat kan helpen om de betrouwbaarheid en prestaties van je domein te verbeteren.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een SRV Record in?

Als je Plesk gebruikt, kun je eenvoudig een SRV Record instellen met de volgende stappen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
  4. Klik op "Add Record" om een nieuw SRV Record toe te voegen.
  5. Selecteer "SRV" als het recordtype.
  6. Vul bij "Domain name" het subdomein of de service in waarvoor je het SRV Record wilt instellen, zoals "_sip" voor SIP-telefonie.
  7. Vul bij "Protocol" het protocol in dat gebruikt wordt door de service, zoals "tcp" of "udp".
  8. Vul bij "Service name" de naam in van de service waarvoor het SRV Record gebruikt wordt, zoals "_sip" voor SIP-telefonie.
  9. Vul bij "Priority", "Weight" en "Port" de gewenste waarden in om de prioriteit, het gewicht en de poort van de service te specificeren.
  10. Vul bij "Target host" de hostnaam in van de server waarop de service draait.
  11. Vul bij "Target port" de poort in.
  12. Klik op "OK" om het SRV Record op te slaan.
  13. Klik op "Update" om openstaande wijzigingen door te voeren.

Na het instellen van het SRV Record kan het even duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit kan variëren van enkele minuten tot 24 uur. Dit proces staat bekend als DNS-propagatie.

SRV Record en andere DNS records

Een SRV Record is slechts één van de vele soorten DNS records die je kunt instellen voor je domein. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME Record: maakt een alias voor een ander domein, zoals een subdomein dat verwijst naar het hoofddomein.
  • MX Record: specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mailberichten voor je domein.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een SRV Record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen.