MX record

Versturen en ontvangen van e-mails via DNS

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het MX-record.

Wat is een MX Record?

Een MX Record (Mail Exchange Record) is een DNS-record dat gebruikt wordt om de mailserver te identificeren die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mails voor je domein. Het wordt gebruikt om e-mails te verzenden en ontvangen via het internet.

Waarom is een MX Record belangrijk?

Een MX Record is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat e-mails betrouwbaar worden afgeleverd bij de juiste ontvanger. Het identificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het ontvangen van e-mails voor je domein en zorgt ervoor dat e-mails via de juiste route worden verzonden en afgeleverd. Zonder een correct geconfigureerd MX Record kan het versturen en ontvangen van e-mails aanzienlijk worden vertraagd of zelfs volledig worden geblokkeerd.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een MX Record in?

Met deze stappen kun je eenvoudig een MX Record instellen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
  4. Klik op "Add Record" om een nieuw MX Record toe te voegen.
  5. Selecteer "MX" als het recordtype.
  6. Vul bij "Mail domain" het domein in dat verantwoordelijk is voor het verwerken van de e-mails voor je domein. Dit is meestal hetzelfde als je eigen domein.
  7. Vul bij "Mail exchange server" de hostnaam in van de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mails voor je domein.
  8. Vul bij "Priority" de gewenste prioriteit in voor de mailserver. Dit wordt gebruikt om te bepalen welke server als eerste moet worden gebruikt als er meerdere MX Records zijn.
  9. Klik op "OK" om het MX Record op te slaan.
  10. Klik op "Update" om openstaande wijzigingen door te voeren.

Je kunt meerdere MX Records instellen voor je domein, elk met een andere prioriteit. Dit kan handig zijn als je meerdere mailserver-configuraties hebt, bijvoorbeeld voor failover-doeleinden.

MX Record en andere DNS records

Een MX Record is slechts één van de vele soorten DNS records die je kunt instellen voor je domein. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME Record: maakt een alias voor een ander domein, zoals een subdomein dat verwijst naar het hoofddomein.
  • TXT Record: bevat tekstuele informatie over je domein, zoals SPF- en DKIM-records voor e-mailverificatie.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een MX Record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan bij het versturen of ontvangen van e-mails? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen en het oplossen van problemen met e-mailverkeer.