Geen resultaten gevonden

DNSSEC

Beveiliging van DNS-communicatie
DNSSEC

DNSSEC (DNS Security Extensions) is een uitbreiding op het Domain Name System (DNS) dat zorgt voor een veiligere communicatie tussen de DNS-server en de gebruiker. Het gebruikt digitale handtekeningen om de authenticiteit van DNS-informatie te verifiëren en voorkomt zo dat kwaadwillenden DNS-verkeer kunnen manipuleren of onderscheppen.

Waarom is DNSSEC belangrijk?

DNSSEC is belangrijk omdat het de integriteit en veiligheid van DNS-communicatie beschermt. Het voorkomt dat gebruikers worden omgeleid naar valse websites of dat hun communicatie met legitieme websites wordt onderschept of gemanipuleerd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij phishing-aanvallen waarbij kwaadwillenden proberen om gebruikers te verleiden om hun persoonlijke gegevens te verstrekken op valse websites die lijken op legitieme websites.

Hoe werkt DNSSEC?

DNSSEC gebruikt digitale handtekeningen om de authenticiteit van DNS-informatie te verifiëren. Wanneer een gebruiker een website opent, verstuurt de browser een DNS-query om het IP-adres van de website te vinden. Met DNSSEC wordt de DNS-informatie digitaal ondertekend door de eigenaar van het domein. De digitale handtekening wordt vervolgens gevalideerd door de DNS-server van de gebruiker voordat deze wordt teruggestuurd naar de browser. Als de handtekening niet overeenkomt met de publieke sleutel die in de DNS-records is opgenomen, wordt de informatie als ongeldig beschouwd en zal de gebruiker een waarschuwing ontvangen. Op deze manier zorgt DNSSEC ervoor dat de DNS-informatie niet is gewijzigd tijdens de overdracht en dat de gebruiker wordt beschermd tegen DNS-spoofing en andere vormen van DNS-manipulatie.

Hoe stel je DNSSEC in?

Om DNSSEC in te stellen, moet je eerst controleren of je DNS-provider of hostingbedrijf DNSSEC ondersteunt. Bij LJPc hosting wordt DNSSEC ondersteund, volg de volgende stappen om DNSSEC in te stellen:

  1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "Domein beheren".
  4. Klik op het tabblad "Hosting & DNS" en vervolgens op "DNSSEC".
  5. Klik op "Sign the DNS Zone" als de DNS door LJPc hosting wordt beheerd.
  6. Alle instellingen staan al voor je ingevuld, je hoeft alleen nog op "OK" te klikken.

Na het instellen van DNSSEC worden de aangemaakte sleutels automatisch naar de domeinbeheerder gestuurd. Het kan tot 24 uur duren voordat de sleutels verwerkt zijn. DNSSEC is hierna ingesteld.

Bel mij terug
Hulp nodig bij het instellen van DNSSEC? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

Gevolgen van het niet gebruiken van DNSSEC

Het niet gebruiken van DNSSEC kan ernstige gevolgen hebben. Zonder DNSSEC kunnen kwaadwillenden DNS-verkeer manipuleren, wat kan leiden tot DNS-spoofing. Dit betekent dat gebruikers kunnen worden omgeleid naar valse websites zonder dat ze het weten. Deze websites kunnen er precies zo uitzien als de legitieme website en kunnen worden gebruikt om gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.

Verbeter je score op internet.nl met DNSSEC

Internet.nl is een initiatief dat je helpt om te controleren hoe goed je website voldoet aan moderne internetstandaarden, zoals DNSSEC. Het is een eenvoudige tool waar je je domeinnaam invoert en een gedetailleerd rapport krijgt over verschillende aspecten van je website, waaronder de implementatie van DNSSEC.

LJPc scoort 100% op zowel de website als de e-mail test van internet.nl

expert
DNSSEC validatie

Voor de technisch onderlegde lezers onder ons, is er een manier om te controleren of DNSSEC correct is ingesteld voor uw domein. Dit kan gedaan worden met behulp van de command line tool dig. Het commando dat je hiervoor gebruikt is dig +dnssec [domeinnaam], waarbij je [domeinnaam] vervangt door de naam van het domein.

In de uitvoer van dit commando, let op de AD vlag in het flags veld. De AD vlag staat voor "Authenticated Data", wat aangeeft dat de DNSSEC validatie succesvol was. Als u deze vlag ziet, dan is DNSSEC correct ingesteld. Daarnaast moet u ook letten op de RRSIG records in de uitvoer. Deze records bevatten de digitale handtekeningen die door DNSSEC worden gebruikt. Als je deze records ziet, dan is DNSSEC actief voor het domein.

Bijvoorbeeld, om te controleren of DNSSEC correct is ingesteld voor ljpc-hosting.nl, zou je het volgende commando gebruiken: dig +dnssec ljpc-hosting.nl.

DNSSEC validatie ljpc-hosting.nl

Let op: deze methode is bedoeld voor gebruikers die bekend zijn met de command line interface. Als je zeker wil weten dat alles goed is ingesteld, raden we aan om contact op te nemen via de gebruikelijke kanalen.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van DNSSEC of andere DNS-records, of wil je meer informatie over DNS-beveiliging? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen en het verbeteren van de beveiliging van je domein en website. Zo zorgen we ervoor dat je online activiteiten veilig en betrouwbaar blijven.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)