DNS-prefetching: versnel de laadtijden van je website

Verbeter gebruikerservaring met eenvoudige DNS-prefetching technieken.

Als eigenaar van een website wil je natuurlijk dat bezoekers de beste ervaring hebben. Eén van de belangrijkste aspecten hierbij is de snelheid waarmee jouw website laadt. Hoe sneller de pagina's laden, hoe beter. DNS-prefetching is een techniek die hierbij kan helpen. In dit artikel leggen we uit wat DNS-prefetching is, hoe het werkt en hoe je het kunt inzetten om de laadtijden van jouw website te verbeteren.

Wat is DNS-prefetching?

DNS-prefetching is een techniek waarbij de webbrowser alvast het IP-adres opzoekt van domeinen die op een webpagina voorkomen, nog voordat de gebruiker op een link naar dat domein klikt. Dit proces gebeurt op de achtergrond, zodat wanneer de gebruiker daadwerkelijk op de link klikt, de verbinding sneller tot stand komt.

Het doel van DNS-prefetching is om de vertraging te minimaliseren die ontstaat bij het omzetten van een domeinnaam naar een IP-adres. Normaal gesproken gebeurt deze omzetting pas op het moment dat de gebruiker op een link klikt of een andere actie onderneemt waarvoor een verbinding met een extern domein nodig is. Met DNS-prefetching wordt dit proces al eerder in gang gezet, waardoor de totale laadtijd van de pagina wordt verkort.

Hoe werkt DNS-prefetching?

Wanneer een gebruiker een webpagina bezoekt, scant de browser de HTML-code op links naar externe domeinen. Dit kunnen links zijn naar andere pagina's, maar ook naar afbeeldingen, scripts of stylesheets die op andere domeinen gehost worden. Normaal gesproken wordt pas een DNS-verzoek gedaan op het moment dat de browser deze externe bronnen daadwerkelijk nodig heeft.

Met DNS-prefetching geeft de website aan de browser door dat bepaalde domeinen waarschijnlijk bezocht gaan worden. De browser kan dan alvast een DNS-verzoek doen en het IP-adres in de cache opslaan. Als de gebruiker vervolgens op een link naar zo'n vooraf aangekondigd domein klikt, hoeft het DNS-verzoek niet opnieuw gedaan te worden en kan de verbinding direct tot stand komen.

Een eenvoudig voorbeeld van de HTML-code voor DNS-prefetching:

De voordelen van DNS-prefetching

Het grote voordeel van DNS-prefetching is dat het de laadtijden van webpagina's kan verkorten. Vooral bij websites die veel externe bronnen gebruiken kan de winst aanzienlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan websites die veel afbeeldingen, advertenties of sociale media widgets van externe domeinen laden.

Daarnaast is DNS-prefetching een relatief eenvoudige techniek om te implementeren. In de meeste gevallen is het een kwestie van het toevoegen van een paar regels HTML-code. Er zijn ook plugins voor populaire CMS-systemen zoals WordPress die het instellen van DNS-prefetching vereenvoudigen.

Mogelijke nadelen en aandachtspunten

Hoewel DNS-prefetching veel voordelen biedt, zijn er ook een paar mogelijke nadelen en aandachtspunten om rekening mee te houden:

• DNS-prefetching zorgt voor extra DNS-verzoeken, ook voor domeinen die uiteindelijk misschien niet bezocht worden. Dit kan in theorie de server belasten, al valt dit in de praktijk meestal mee.
  • Voor domeinen die gevoelige informatie bevatten kan DNS-prefetching ongewenst zijn, omdat hiermee mogelijk informatie over het surfgedrag wordt prijsgegeven.
  • Als DNS-prefetching niet correct is ingesteld, bijvoorbeeld door verwijzingen naar niet-bestaande domeinen, kan het juist vertragend werken.

Over het algemeen wegen de voordelen van DNS-prefetching echter ruimschoots op tegen deze mogelijke nadelen. Voor de meeste websites is het een effectieve en eenvoudige manier om de laadtijden te verbeteren en daarmee de gebruikerservaring te optimaliseren.

Aan de slag met DNS-prefetching

Wil je zelf aan de slag met DNS-prefetching om de laadtijden van jouw website te verbeteren? Dan zijn dit de belangrijkste stappen:

1. Identificeer de externe domeinen op jouw website die kandidaat zijn voor DNS-prefetching. Denk aan domeinen van afbeeldingen, scripts, stylesheets, advertenties, etc.
  2. Voeg de benodigde HTML-code toe aan de <head> sectie van je webpagina's. Gebruik hiervoor het <link>-element met rel="dns-prefetch" en href="domein".
  3. Test de werking en meet het effect op de laadtijden, bijvoorbeeld met behulp van de Developer Tools in je browser of een online tool zoals Google PageSpeed Insights.

Met DNS-prefetching kun je op een relatief eenvoudige manier de laadtijden van je website optimaliseren. Zeker voor websites met veel externe bronnen kan dit een merkbaar verschil maken in de gebruikerservaring. Natuurlijk is DNS-prefetching slechts één van de factoren in een bredere website optimalisatie strategie. Andere aspecten zoals server-performance, caching, compressie en efficiënte code zijn minstens zo belangrijk.

Heb je hulp nodig bij het implementeren van DNS-prefetching of andere website optimalisaties? Neem dan gerust contact op met de specialisten van LJPc hosting. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden om de prestaties van jouw website te verbeteren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Van advies tot volledige implementatie, we ondersteunen je graag bij het realiseren van een supersnelle website.