Geen resultaten gevonden

DNS over HTTPS: een veiliger en privé internetgebruik

Bescherm je online activiteiten met versleuteld DNS-verkeer.

In een wereld waar online privacy en beveiliging steeds belangrijker worden, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Een van deze ontwikkelingen is DNS over HTTPS (DoH), een protocol dat je internetverkeer beter beveiligt en je privacy beschermt. In dit artikel duiken we dieper in op DoH en de varianten daarvan, zodat je kunt begrijpen hoe deze technologie werkt en waarom het belangrijk is voor jouw online veiligheid.

Wat is DNS over HTTPS (DoH)?

DNS over HTTPS is een protocol dat het traditionele DNS-protocol combineert met de beveiliging van HTTPS. DNS, of Domain Name System, is verantwoordelijk voor het vertalen van domeinnamen (zoals example.com) naar IP-adressen, zodat je apparaat verbinding kan maken met de juiste server. Traditioneel gebeurt dit via een onbeveiligd kanaal, waardoor kwaadwillenden je DNS-verzoeken kunnen onderscheppen en manipuleren.

Met DoH worden je DNS-verzoeken versleuteld en via een beveiligde HTTPS-verbinding verzonden. Dit betekent dat niemand, inclusief je internetprovider, kan zien welke websites je bezoekt of je DNS-verzoeken kan wijzigen. DoH biedt dus een extra laag van privacy en beveiliging voor je online activiteiten.

Hoe werkt DNS over HTTPS?

Wanneer je een website bezoekt met DoH ingeschakeld, gebeurt het volgende:

  1. Je browser stuurt een versleuteld DNS-verzoek via HTTPS naar een DoH-compatibele DNS-resolver.
  2. De DoH-resolver ontvangt het versleutelde verzoek, decodeert het en zoekt het bijbehorende IP-adres op.
  3. De DoH-resolver stuurt het IP-adres terug naar je browser via een versleutelde HTTPS-verbinding.
  4. Je browser maakt verbinding met de website met behulp van het ontvangen IP-adres.

Dit proces gebeurt op de achtergrond en vereist geen extra actie van jou als gebruiker, zolang DoH is ingeschakeld in je browser of apparaat.

Varianten van DNS over HTTPS

Er zijn verschillende varianten van het DoH-protocol, elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

DNS over TLS (DoT)

DNS over TLS maakt gebruik van het TLS-protocol om DNS-verzoeken te versleutelen, vergelijkbaar met hoe HTTPS websites beveiligt. DoT werkt op poort 853 en biedt een vergelijkbaar niveau van privacy en beveiliging als DoH.

DNSCrypt

DNSCrypt is een protocol dat DNS-verzoeken versleutelt tussen je apparaat en een DNSCrypt-compatibele resolver. Het gebruikt een combinatie van asymmetrische en symmetrische encryptie om je DNS-verkeer te beschermen tegen afluisteren en manipulatie.

DNS over QUIC (DoQ)

DNS over QUIC is een nieuwere variant die gebruikmaakt van het QUIC-protocol, een door Google ontwikkeld protocol dat snellere en efficiëntere gegevensoverdracht biedt. DoQ combineert de voordelen van DoH met de prestaties van QUIC voor een nog betere gebruikerservaring.

Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van online privacy en beveiliging. Daarom bieden we ondersteuning voor DoH en andere beveiligde DNS-protocollen op onze servers. Door je website te hosten bij LJPc hosting, kun je er zeker van zijn dat het DNS-verkeer van je bezoekers wordt beschermd tegen nieuwsgierige blikken en potentiële bedreigingen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over hoe wij je kunnen helpen bij het implementeren van DoH voor jouw website of online diensten. Wij staan klaar om je te ondersteunen in het creëren van een veiligere en meer privé online omgeving voor jou en je bezoekers.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)