CNAME record

Maak aliassen voor je domein

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het CNAME-record.

Wat is een CNAME-record?

Een CNAME-record is een DNS-record dat een domeinnaam naar een andere domeinnaam laat verwijzen. Het wordt vaak gebruikt om een subdomein te verbinden met een extern platform, zoals een blog of een webshop, zonder dat de bezoeker het verschil merkt. Zo kun je bijvoorbeeld blog.ljpc.nl instellen als een alias voor ljpc.wordpress.com, zodat bezoekers die naar blog.ljpc.nl gaan, automatisch worden omgeleid naar ljpc.wordpress.com.

Wanneer gebruik je een CNAME-record?

CNAME-records zijn handig wanneer je meerdere domeinen of subdomeinen wilt laten verwijzen naar hetzelfde IP-adres of wanneer je een extern platform wilt koppelen aan je eigen domein. Enkele voorbeelden waarin je een CNAME-record zou gebruiken:

1. Je hebt een webshop op een extern platform en wilt dat deze bereikbaar is via shop.ljpc.nl.
  2. Je hebt meerdere domeinnamen die allemaal naar dezelfde website moeten verwijzen, zoals ljpc.com en ljpc.nl.
  3. Je wilt een tijdelijke redirect instellen, bijvoorbeeld tijdens onderhoud aan je website.
DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een CNAME record in?

Met deze stappen kun je eenvoudig een CNAME Record instellen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
  4. Klik op "Add Record" om een nieuw CNAME Record toe te voegen.
  5. Selecteer "CNAME" als het recordtype.
  6. Vul bij 'Domeinnaam' het aliasdomein in, bijvoorbeeld 'blog.ljpc.nl'.
  7. Vul bij 'Canonical name' het hoofddomein in, bijvoorbeeld 'ljpc.wordpress.com'.
  8. Klik op "OK" om het CNAME Record op te slaan.
  9. Klik op "Update" om openstaande wijzigingen door te voeren.

Na het instellen van het CNAME record kan het even duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit kan variëren van enkele minuten tot 24 uur. Dit proces staat bekend als DNS-propagatie.

A record en andere DNS records

Een A record is slechts één van de vele soorten DNS records die je kunt instellen voor je domein. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A Record: koppelt een domeinnaam aan een IPv4-adres.
  • AAAA record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • MX record: specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mailberichten voor je domein.
  • TXT record: bevat tekstuele informatie over je domein, zoals SPF- en DKIM-records voor e-mailverificatie.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een CNAME record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen. Zo zorgen we ervoor dat je website en e-mail vlekkeloos werken.