AAAA record

IPv6-adreskoppeling voor je domein

DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Het fungeert als een telefoonboek voor het internet en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, zodat computers met elkaar kunnen communiceren. Een belangrijk onderdeel van DNS is het AAAA record.

Wat is een AAAA record?

Een AAAA Record (Quad-A Record) is een belangrijk onderdeel van het Domain Name System (DNS) dat een domeinnaam koppelt aan een IPv6-adres. Het helpt bezoekers om je website te vinden op het internet door de domeinnaam (bijvoorbeeld ljpc.nl) om te zetten in het bijbehorende IPv6-adres van de server waar je website gehost wordt.

Waarom is een AAAA record belangrijk?

Een AAAA Record is cruciaal voor de toekomstbestendigheid van je website, omdat het ervoor zorgt dat bezoekers de juiste server vinden wanneer ze je domeinnaam invoeren, zelfs als ze gebruik maken van een IPv6-verbinding. Het hebben van zowel een A Record (voor IPv4) als een AAAA Record (voor IPv6) zorgt ervoor dat je website bereikbaar is voor alle gebruikers, ongeacht welk IP-protocol ze gebruiken.

DNS record verkenner

Gebruik deze widget om de DNS records van een specifiek domein op te halen. Voer de domeinnaam in en klik op de knop om de huidige records op te halen.

Domeinnaam: DNS record:

Hoe stel je een AAAA record in?

Met deze stappen kun je eenvoudig een AAAA Record instellen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Ga naar "Domeinnamen en hosting".
  3. Klik op de gewenste domeinnaam en vervolgens op "DNS beheren".
  4. Klik op "Add Record" om een nieuw AAAA Record toe te voegen.
  5. Selecteer "AAAA" als het recordtype.
  6. Vul bij "Domain name" het gewenste subdomein in, zoals "www" voor een website of "mail" voor een mailserver. Als je het hoofddomein (bijvoorbeeld ljpc.nl) wilt koppelen, laat je dit veld leeg.
  7. Vul bij "IPv6 Address" het IP-adres van de server in waar je website gehost wordt. Dit adres krijg je meestal van je hostingprovider.
  8. Klik op "OK" om het AAAA Record op te slaan.
  9. Klik op "Update" om openstaande wijzigingen door te voeren.

Na het instellen van het AAAA record kan het even duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit kan variëren van enkele minuten tot 24 uur. Dit proces staat bekend als DNS-propagatie.

AAAA record en andere DNS records

Een AAAA record is slechts één van de vele soorten DNS records die je kunt instellen voor je domein. Enkele andere belangrijke records zijn:

• A record: koppelt een domeinnaam aan een IPv6-adres.
  • CNAME record: maakt een alias voor een ander domein, zoals een subdomein dat verwijst naar het hoofddomein.
  • MX record: specificeert de mailserver die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mailberichten voor je domein.
  • TXT record: bevat tekstuele informatie over je domein, zoals SPF- en DKIM-records voor e-mailverificatie.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het instellen van een AAAA record of andere DNS records, of loop je tegen problemen aan? Neem gerust contact op met onze supportafdeling. We staan altijd klaar om je te helpen bij het succesvol configureren van je DNS-instellingen. Zo zorgen we ervoor dat je website en e-mail vlekkeloos werken.