XSS Cross Site Scripting

Alles over XSS en tips voor effectieve bescherming.

Als eigenaar van een website of webapplicatie is beveiliging één van je topprioriteiten. Een veelvoorkomend beveiligingsrisico is XSS, oftewel Cross Site Scripting. Maar wat houdt dit precies in en hoe kun je je ertegen wapenen? In dit artikel duiken we dieper in op XSS en geven we tips om je website of applicatie te beschermen.

Wat is XSS Cross Site Scripting?

XSS is een type kwetsbaarheid waarbij kwaadwillenden schadelijke scripts in webpagina's kunnen injecteren. Deze scripts worden vervolgens uitgevoerd in de browser van nietsvermoedende gebruikers. Hierdoor kunnen aanvallers gevoelige informatie stelen, zoals inloggegevens of creditcarddetails, of de weergave van de website manipuleren.

Er zijn drie hoofdtypen XSS-aanvallen:

1. Reflected XSS: Het schadelijke script wordt onderdeel van de URL en wordt weerspiegeld in de webpagina.
  2. Stored XSS: Het script wordt opgeslagen in de database van de website en bij elke weergave van de geïnfecteerde pagina uitgevoerd.
  3. DOM-based XSS: Het script manipuleert de DOM (Document Object Model) van de webpagina zonder dat er server-interactie aan te pas komt.

De gevolgen van XSS-kwetsbaarheden

De impact van een succesvolle XSS-aanval kan verstrekkend zijn. Enkele potentiële gevolgen zijn:

• Diefstal van sessiecookies en inloggegevens
  • Ongeautoriseerde acties uitvoeren namens de gebruiker
  • Weergave van de website aanpassen of defacen
  • Keylogging en diefstal van gevoelige informatie
  • Verspreiding van malware of phishing-aanvallen

Hoe bescherm je je tegen XSS-aanvallen?

Gelukkig kun je verschillende maatregelen nemen om XSS-kwetsbaarheden in je website of applicatie te voorkomen:

Input validatie en sanitatie

Valideer en saniteer alle gebruikersinput voordat je deze verwerkt of weergeeft. Filter potentieel gevaarlijke tekens zoals <, >, &, " en '.

Content Security Policy (CSP)

Implementeer een strikte CSP die bepaalt welke scripts en bronnen geladen mogen worden. Dit beperkt de mogelijkheden voor het injecteren van ongewenste scripts.

HTTP-Only cookies

Zet de HttpOnly-flag op gevoelige cookies, zodat deze niet toegankelijk zijn via JavaScript. Dit voorkomt diefstal van sessiecookies via XSS.

Regelmatige security audits

Voer periodiek grondige beveiligingsaudits uit op je website of applicatie. Gebruik tools en technieken zoals penetratietests en statische codeanalyse om kwetsbaarheden proactief op te sporen.

Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van websitebeveiliging. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het beschermen van je website of applicatie tegen XSS-aanvallen en andere beveiligingsrisico's. We bieden diensten aan zoals beveiligingsaudits, penetratietests en het implementeren van beveiligingsmaatregelen op maat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe we jouw online veiligheid kunnen waarborgen.