Geen resultaten gevonden

Wat is Phishing?

Bescherm jezelf tegen online fraude

Phishing is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar weet je ook wat het precies inhoudt? In dit artikel leggen we je alles uit over phishing: van de oorsprong en de verschillende methoden tot hoe je phishingpogingen kunt herkennen en je ertegen kunt beschermen. Met de informatie in dit artikel kun je jouw digitale veiligheid naar een hoger niveau tillen.

De oorsprong en definitie van phishing

Phishing is een vorm van cyberfraude waarbij aanvallers zich voordoen als een betrouwbare entiteit om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. De term 'phishing' is afgeleid van 'fishing', omdat het gaat om 'vissen' naar persoonlijke informatie. De eerste bekende phishingaanval vond plaats in de jaren '90 op het America Online (AOL) netwerk. Sindsdien zijn de technieken geëvolueerd en is phishing een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit geworden.

Methoden van phishing

E-mailphishing

E-mailphishing is de meest bekende methode, waarbij je een e-mail ontvangt die lijkt van een legitieme organisatie te komen. Deze e-mails bevatten vaak een link die je naar een nagemaakte website leidt, waar je wordt gevraagd om persoonlijke informatie in te voeren.

Spearphishing

Bij spearphishing richten de aanvallers zich op specifieke individuen of bedrijven. Deze aanvallen zijn vaak goed onderzocht en de berichten kunnen persoonlijke of organisatorische details bevatten, wat ze overtuigender maakt.

Smishing

Smishing is phishing via SMS. Hierbij ontvang je een tekstbericht met een link of een verzoek om persoonlijke informatie. Deze methode maakt gebruik van de neiging van mensen om tekstberichten sneller te vertrouwen dan e-mails.

Kenmerken van phishingpogingen

Er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken die je kunnen helpen phishingpogingen te herkennen:

  • Spelfouten en grammaticafouten in de berichttekst.
  • Verzoeken om persoonlijke informatie.
  • Ongevraagde bijlagen of links.
  • Urgente of dreigende taal om je tot snelle actie aan te zetten.

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing?

Je kunt verschillende stappen ondernemen om jezelf te beschermen tegen phishing:

  1. Wees sceptisch over e-mails, berichten of telefoontjes die persoonlijke informatie vragen.
  2. Controleer de afzender van een e-mail door met je muis over het e-mailadres te zweven.
  3. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) voor een extra beveiligingslaag.
  4. Update je software en beveiligingssystemen regelmatig.
  5. Maak back-ups van belangrijke gegevens.

Phishing kan iedereen overkomen, maar door alert te blijven en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het risico aanzienlijk verminderen.

Neem je digitale veiligheid serieus

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico's van phishing en proactief maatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van digitale veiligheid en bieden we oplossingen die je helpen je digitale leven te beveiligen. Of het nu gaat om veilige hosting of advies over hoe je jezelf kunt beschermen tegen phishing en andere vormen van cyberfraude, wij staan voor je klaar.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen je digitale veiligheid te waarborgen. Laat phishing en andere online dreigingen je niet in de weg staan. Samen werken we aan een veiliger digitaal landschap.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)