De X-Frame-Options Header

Verhoog de veiligheid van je website.

In een wereld waar online veiligheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel dat je website beschermd is tegen diverse aanvallen. Een van de manieren om de veiligheid van je website te verhogen, is door het gebruik van de X-Frame-Options header. In dit artikel leggen we uit wat de X-Frame-Options header is, wat het toevoegt aan de beveiliging van je website, en hoe je deze kunt implementeren in Plesk of via PHP. Of je nu een technische achtergrond hebt of niet, na het lezen van dit artikel heb je alle kennis in handen om je website beter te beschermen.Verhoog de beveiliging van je website met de X-Frame-Options header

Wat is de X-Frame-Options Header?

De X-Frame-Options header is een HTTP response header die bepaalt of een browser een pagina mag renderen binnen een <iframe>, <embed>, of <object>. Het doel hiervan is om clickjacking-aanvallen te voorkomen. Clickjacking is een techniek waarbij kwaadwillenden een gebruiker misleiden om op iets anders te klikken dan de gebruiker denkt, meestal door het manipuleren van de user interface. Door het instellen van de X-Frame-Options header, bepaal je dus of en hoe jouw website in frames van andere websites getoond mag worden.

Parameters van de X-Frame-Options Header

De X-Frame-Options header ondersteunt verschillende parameters:

• DENY: Geen enkele pagina mag worden geframed. Dit is de meest restrictieve optie.
  • SAMEORIGIN: Alleen pagina's van dezelfde oorsprong als de pagina zelf mogen worden geframed. Dit biedt een goede balans tussen functionaliteit en veiligheid.
  • ALLOW-FROM uri: Alleen de pagina's van de gespecificeerde uri mogen de pagina framen. Deze optie biedt de meest flexibele beveiliging, maar wordt niet door alle browsers ondersteund.

Implementatie in Plesk

Het instellen van de X-Frame-Options header in Plesk is eenvoudig.

Volg deze stappen om deze header toe te voegen aan je website:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Klik op Domeinnamen en Hosting.
  3. Selecteer de gewenste domeinnaam.
  4. Klik op Domein Beheren. Je bent nu in Plesk.
  5. In Plesk ga je naar Apache & Nginx onder de Hosting & DNS sectie.
  6. Scroll naar beneden naar het gedeelte Additional directives for HTTP en voeg hier de volgende regel toe:
    Header set X-Frame-Options "SAMEORIGIN"
    Pas de parameter aan naar wens.
  7. Klik op OK of Apply om de wijzigingen op te slaan.

Implementatie met PHP

Voor websites die draaien op PHP, kun je de X-Frame-Options header ook direct via PHP toevoegen. Dit is vooral handig als je geen toegang hebt tot de serverconfiguratie of wanneer je de header dynamisch wilt instellen.

Voeg de volgende regel code toe aan het begin van je PHP-bestand:

Vervang SAMEORIGIN door de gewenste parameter.

Deze code zorgt ervoor dat de X-Frame-Options header wordt meegestuurd met elke HTTP-response die het PHP-script genereert.

De X-Frame-Options header is een krachtige tool om de veiligheid van je website te verhogen door clickjacking-aanvallen te voorkomen. Of je nu kiest voor de implementatie via Plesk of direct via PHP, het belangrijkste is dat je actie onderneemt om je website te beschermen.

Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van online veiligheid en staan we klaar om je te ondersteunen bij het veiliger maken van je website. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij de implementatie? Ons team staat altijd voor je klaar. Bescherm je website vandaag nog en bied je bezoekers een veilige online ervaring.