De Strict-Transport-Security Header

Versterk je websitebeveiliging

Vandaag duiken we in de wereld van HTTP Strict Transport Security (HSTS), een veiligheidsmaatregel die essentieel is voor elke website. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde ontwikkelaar, deze gids helpt je de HSTS-header te begrijpen, toe te passen en je website te beschermen tegen bepaalde cyberaanvallen.

Wat is de Strict-Transport-Security Header?

De HTTP Strict Transport Security (HSTS) header is een veiligheidsmechanisme dat webbrowsers instrueert om uitsluitend via HTTPS-verbindingen met de server te communiceren. Dit verkleint de kans op man-in-the-middle-aanvallen en het afluisteren van gegevens, doordat alle data versleuteld wordt verzonden. Het zorgt ervoor dat zelfs als een gebruiker per ongeluk of via een link HTTP invoert, de browser automatisch naar de veilige HTTPS versie switcht.

Voordelen van HSTS

• Verhoogde Veiligheid: Voorkomt dat gebruikers onveilige HTTP-verbindingen gebruiken.
  • Bescherming tegen Downgrade-aanvallen: Verhindert aanvallers om gebruikers naar een onbeveiligde HTTP-verbinding te sturen.
  • Verbeterde Privacy: Door het versleutelen van de gegevens, wordt de privacy van de gebruiker gewaarborgd.Verhoog je websitebeveiliging met HSTS

Parameters van de HSTS Header

1. max-age: De tijd in seconden dat de browser de website uitsluitend via HTTPS moet benaderen.
  2. includeSubDomains: Geeft aan dat de regel ook geldt voor alle subdomeinen van de website.
  3. preload: Geeft aan dat de website opgenomen mag worden in de preload-lijst van browsers, wat HSTS afdwingt voordat er überhaupt een verbinding is gemaakt.

HSTS Toepassen in Plesk

Het toevoegen van de HSTS-header aan je website via Plesk is een eenvoudige procedure. Volg deze stappen om je websitebeveiliging naar een hoger niveau te tillen:

1. Log in op het klantenportaal van LJPc hosting.
  2. Klik op Domeinnamen en Hosting.
  3. Selecteer de gewenste domeinnaam.
  4. Klik op Domein Beheren. Je bent nu in Plesk.
  5. In het Plesk-dashboard, navigeer naar SSL/TLS Certificates.
  6. Vink hier vervolgens "HSTS" aan en klik op "Enable HSTS".

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je website de HSTS-header correct implementeert en je gebruikers beschermt tegen potentiële dreigingen.

HSTS toevoegen met PHP

Voor websites die draaien op PHP, is het mogelijk om de HSTS-header toe te voegen met een eenvoudige regel code. Dit is met name handig voor ontwikkelaars die de serverconfiguratie niet direct kunnen wijzigen of voor specifieke pagina's waarvoor de header vereist is. Voeg de volgende regel toe aan het begin van je PHP-script:

Dit zorgt ervoor dat elke keer als het PHP-script wordt uitgevoerd, de HSTS-header wordt meegezonden met de respons. Het is een effectieve methode om de veiligheid van je website te vergroten zonder diepgaande serverconfiguraties aan te passen.

hstspreload.org

Om de veiligheid van je website naar het volgende niveau te tillen, introduceert LJPc hosting je graag aan hstspreload.org. Deze website fungeert als een centrale hub voor het preloaden van HSTS, een stap verder dan de reguliere implementatie van HSTS. Door je website aan de preload-lijst toe te voegen, zorg je ervoor dat browsers jouw website standaard via een beveiligde HTTPS-verbinding benaderen, zelfs voordat de eerste aanvraag wordt gedaan.

Wat maakt hstspreload.org zo speciaal? Het staat toe dat jouw website opgenomen wordt in een lijst die direct in webbrowsers is ingebouwd. Dit betekent dat, ongeacht of een gebruiker je website voor de eerste keer bezoekt, de browser al instructies heeft om uitsluitend een beveiligde verbinding te gebruiken. Het is een krachtige manier om ervoor te zorgen dat je website altijd veilig is, vanaf het allereerste moment dat een bezoeker binnenkomt.

Het toevoegen van je website aan de preload-lijst is een commitment aan veiligheid, maar vereist ook zorgvuldige overweging. Eenmaal toegevoegd, kan het verwijderen van je website uit de lijst enige tijd duren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je website volledig klaar is voor HSTS, inclusief al zijn subdomeinen, voordat je deze stap zet.

Het implementeren van de HSTS-header is een cruciale stap in het verzekeren van de veiligheid en privacy van je websitebezoekers. Of je nu kiest voor de Plesk-methode of de PHP-aanpak, je draagt bij aan een veiligere internetervaring voor iedereen. Bij LJPc hosting streven we ernaar om onze klanten de beste tools en kennis te bieden om hun online aanwezigheid te beschermen en te optimaliseren. Beveilig je website vandaag nog met HSTS en waarborg de veiligheid van je gebruikers.

Heb je hulp nodig of wil je meer weten over webhosting en websitebeveiliging? Neem gerust contact met ons op; we staan klaar om je te ondersteunen in je digitale avontuur.