De Permissions-Policy Header

Beheer de toegang tot browserfuncties

Als website-eigenaar of -ontwikkelaar is het essentieel om de veiligheid en privacy van je gebruikers te waarborgen. Een manier om dit te doen is door het gebruik van de Permissions-Policy header. In dit artikel duiken we dieper in wat de Permissions-Policy header is, waarvoor het dient, en hoe je het kunt toepassen op je website met behulp van Plesk en PHP. Of je nu een technische achtergrond hebt of niet, dit artikel zal je helpen om de basisprincipes te begrijpen en hoe je deze kunt implementeren om je websitebezoekers te beschermen.

Wat is de Permissions-Policy header?

De Permissions-Policy header is een beveiligingsfunctie die websitebeheerders de mogelijkheid biedt om aan te geven welke browserfuncties en API's mogen worden gebruikt door de pagina die zij leveren. Dit kan variëren van het toegang geven tot de camera of microfoon van een apparaat tot het bepalen of geolocatiegegevens mogen worden verzameld. Door restrictief te zijn met welke functies en API's op je website gebruikt mogen worden, verhoog je de privacy en veiligheid van je gebruikers.

Voordelen van het gebruik van de Permissions-Policy header

• Verbeterde Veiligheid: Beperkt de blootstelling aan kwetsbaarheden door alleen noodzakelijke functies toe te staan.
  • Betere Privacy: Voorkomt dat derden onnodig toegang krijgen tot gevoelige informatie.
  • Controle: Geeft websitebeheerders meer controle over de browserfuncties die hun pagina's mogen gebruiken.

Parameters en hun Toepassingen

De Permissions-Policy header ondersteunt verschillende parameters om specifieke toestemmingen te beheren. Enkele voorbeelden zijn:

• geolocation - Beheert toegang tot geolocatiegegevens.
  • microphone - Bepaalt of de microfoon gebruikt mag worden.
  • camera - Beheert toegang tot de camera.
  • fullscreen - Bepaalt of volledigschermmodus is toegestaan.

Elke parameter kan worden ingesteld op 'self' om de functie alleen binnen de eigen website toe te staan, op '*' om het universeel toe te staan, of op 'none' om het volledig te blokkeren.

De Permissions-Policy header Toepassen in Plesk

Om de Permissions-Policy header toe te passen via Plesk, volg je deze stappen:

1. Log in op het klantenportaal.
  2. Klik op Domeinnamen en Hosting.
  3. Selecteer de gewenste domeinnaam.
  4. Klik op Domein Beheren. Je bevindt je nu in Plesk.
  5. In Plesk, ga naar Apache & nginx onder de sectie DNS & Hosting.
  6. Scroll naar beneden naar het gedeelte 'Additional directives for HTTP' en voeg daar je Permissions-Policy header toe.
  7. Herhaal de stap hierboven voor 'Additional directives for HTTPS' als je website gebruikmaakt van SSL.
  8. Klik op OK of Apply om de wijzigingen op te slaan.

De Permissions-Policy header toevoegen met PHP

Als je een PHP-gebaseerde website hebt, kun je de Permissions-Policy header ook rechtstreeks via PHP toevoegen. Voeg de volgende regel code toe aan het begin van je PHP-bestanden:

Vervang geolocation=(self) met de gewenste parameters en waarden die overeenkomen met jouw websitebeleid.

Het implementeren van de Permissions-Policy header is een stap vooruit in het beschermen van de privacy en veiligheid van je websitegebruikers. Of je nu de voorkeur geeft aan het gebruik van Plesk of directe PHP-codering, het toevoegen van deze header helpt je om een veiligere online omgeving te creëren. Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van websitebeveiliging en bieden we de tools en ondersteuning die je nodig hebt om je online aanwezigheid te beheren. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen jouw websitebeveiliging naar een hoger niveau te tillen.