Geen resultaten gevonden

De Man-in-the-Middle attack uitgelegd

Hoe het werkt en hoe je het herkent

Met de toenemende afhankelijkheid van internet voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden, is het essentieel om bewust te zijn van de verschillende soorten cyberdreigingen die onze digitale veiligheid in gevaar kunnen brengen. Een van deze dreigingen is de man-in-the-middle (MitM) aanval, een geavanceerde vorm van cyberaanval die, indien succesvol, ernstige gevolgen kan hebben voor individuen en bedrijven. Bij LJPc hosting begrijpen we het belang van digitale veiligheid en in dit artikel leggen we uit wat MitM-aanvallen inhouden, hoe je ze kunt herkennen, en het belangrijkste, hoe je je ertegen kunt beschermen.

Wat is een Man-in-the-Middle aanval?

Een MitM-aanval vindt plaats wanneer een aanvaller zich stiekem tussen twee partijen inschakelt, vaak tussen een gebruiker en een website, zonder dat een van beide partijen hiervan op de hoogte is. Het doel van de aanvaller kan variëren van het onderscheppen van berichten, het stelen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en bankgegevens, tot het manipuleren van de uitgewisselde informatie.

Hoe werken MitM-aanvallen?

MitM-aanvallen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar de kern van de aanval is altijd het onderscheppen van de communicatie tussen twee partijen. Dit kan gebeuren door:

 • ARP spoofing: Hierbij stuurt de aanvaller vervalste ARP (Address Resolution Protocol) berichten in een lokaal netwerk. Dit leidt ertoe dat verkeer tussen twee apparaten via de aanvaller loopt.
 • DNS spoofing: Door het manipuleren van de DNS (Domain Name System) antwoorden, kan een aanvaller verkeer omleiden naar een frauduleuze website die hij controleert.
 • Wi-Fi eavesdropping: Als je verbinding maakt met een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk, kan een aanvaller gemakkelijk je online activiteiten bespioneren en gegevens onderscheppen.

Hoe herken Je MitM-aanvallen?

Het herkennen van een MitM-aanval kan lastig zijn, omdat deze meestal onopgemerkt plaatsvinden. Enkele tekenen die kunnen wijzen op een MitM-aanval zijn:

 • Onverwachte certificaatwaarschuwingen van websites
 • Onverklaarbare vertragingen in de netwerkverbinding
 • Veranderingen in de URL van een website (bijvoorbeeld van https naar http)

Gevolgen van MitM-aanvallen

De gevolgen van MitM-aanvallen kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige privacy- en veiligheidsinbreuken, waaronder:

 • Verlies van gevoelige persoonlijke en financiële informatie
 • Schade aan de reputatie van bedrijven
 • Financiële verliezen

Bescherming tegen MitM-aanvallen

Het goede nieuws is dat er effectieve manieren zijn om je tegen MitM-aanvallen te beschermen:

 • Gebruik VPN: Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je internetverkeer, waardoor het voor aanvallers moeilijker wordt om je gegevens te onderscheppen.
 • Controleer website-certificaten: Zorg ervoor dat je alleen verbinding maakt met websites die een geldig SSL/TLS-certificaat hebben.
 • Vermijd openbare Wi-Fi-netwerken: Of gebruik tenminste een VPN wanneer je verbinding maakt met openbare Wi-Fi-netwerken.

In een wereld waar digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel om proactief te zijn in het beschermen van je online veiligheid en privacy. Door je bewust te zijn van de risico's van MitM-aanvallen en de stappen te volgen om je ertegen te beschermen, kun je ervoor zorgen dat je digitale leven veilig blijft. Bij LJPc hosting zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten bij het beschermen van hun digitale aanwezigheid. Overweeg vandaag nog je digitale veiligheidspraktijken te herzien en te verbeteren.

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we je kunnen helpen je digitale leven te beveiligen.

Start een
WhatsApp gesprek.

Makkelijk en snel.

Support ticket
aanmaken.

Binnen 24 uur een reactie.

085 - 130 6429

Of mail naar: support@ljpc.nl


Openingstijden:
Ma09:00 - 17:00
Di09:00 - 17:00
Wo09:00 - 17:00
Do09:00 - 17:00
Vr09:00 - 17:00
Za/Zo Gesloten (alleen spoed)